Hoe maak je je huis gezellig?

Huis gezellig diepte

Veel van ons bevinden zich momenteel meer thuis dan ooit. Nu we constant in dezelfde situatie zitten, kan onze inrichting ons wat vervelen. Om nou direct een heel nieuw interieur te shoppen is misschien wat overdreven. Toch moet er voor je gevoel wel iets veranderen, maar wat? Hoe maak je je huis gezellig? Hieronder noem ik een aantal kleine, makkelijke tips die je huis nét even wat meer sfeer kunnen brengen.

Creëer diepte

Probeer meubels niet allemaal tegen muren en in hoekjes te plaatsen. Door de meubels allemaal netjes langs de muur te plaatsen kan je huis statisch aanvoelen. Door bijvoorbeeld de bank een stukje van de muur te zetten, creëer je meer diepte. Het kan ook helpen om een ruimte te ‘breken’. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een leuke leesstoel of -hoek te maken. Of door een ruimte te breken met planten. Veel groen in huis geeft ook direct een rustige sfeer. Daarnaast kan het ook helpen om je huis niet vol te bouwen met (grote) meubels. Zorg in plaats daarvan voor een goede balans tussen meubels en open ruimte.

Beperk het aantal accessoires in huis

Bij gezelligheid denken we al gauw aan kussentjes, kleedjes, kaarsjes en ander kleine accessoires. Dit kan inderdaad gezellig lijken. Helaas zorgt het er ook voor dat het soms juist te druk wordt in huis. Overal ligt of staat wel wat. Kies liever voor een aantal grotere pronkstukken in je huis. Heb je bijvoorbeeld een prachtige lamp? Top! Of juist een mooie (hout)kachel of haard? Werkt ook super! Wil jij liever niet alle kleine accessoires wegdoen? Kies dan voor een dichte kast, hier kun je veel in kwijt zonder dat het er direct rommelig of druk uitziet.

Speel met kleuren

Het kan soms spannend zijn om een muur in een andere kleur te verven. Toch kan het onwijs veel bepalen voor de sfeer in huis. Kies dan bij voorkeur een warme kleur, die aansluit bij je meubels en accessoires. Het hoeft niet direct een felle of heftige kleur te zijn, ook subtiele warmere tinten kunnen positief bijdragen aan de sfeer in huis. Ook licht bepaalt voor een groot deel hoe ons huis eruitziet. Helemaal nu het nog vroeg donker is, hebben we regelmatig het licht aan in huis. Kies voor warm wit licht, zeker niet te fel. Een leuke lamp met motief kan ook helpen, deze straalt dan een tof motief op de muur. Dit creëert direct een ander gevoel!

Experimenteer met geur

Hoe heerlijk ruikt je huis na het bakken van broodjes? Of nadat er een appeltaart in de oven heeft gestaan? Als ik er alleen al aan denk, kan ik die zoete warme geur ruiken. Geur heeft een grote invloed op onze stemming en kan lang blijven hangen. Dit is dan ook de laatste tip die ik je wil meegeven. Er zijn veel manieren waarop je kunt experimenteren met geur. Zo zijn er (zelfgemaakte) huisparfums, geurstokjes, geurdiffusers en geurkaarsen. Maar je kunt ook je huis lekker laten ruiken door bijvoorbeeld kruiden te koken (en daarna te bewaren in een leuke pot) of door bloemen in huis te halen of potjes te vullen met verschillende geuren.