6 tips om geld te besparen in 2021

6 tips om geld te besparen in 2021

December is over het algemeen een dure maand met alle feestdagen. In januari is het vaak een stuk rustiger, ook qua financiën. Een ideaal moment om stil te staan bij je geldzaken. Het is goed om je bewust te zijn van je uitgaven. Soms kun je meer besparen dan je denkt. Daarom benoem ik in deze blog 6 tips om geld te besparen in 2021.

Breng je uitgaven in kaart

In theorie is sparen erg simpel. Je moet er simpelweg voor zorgen dat je minder uitgeeft dan dat er binnenkomt. Toch gaat dit niet altijd even goed. Geld is iets wat gemakkelijk uitgegeven kan worden. Het is daarom goed om je uitgaven in kaart te brengen. Schrijf je vaste lasten op. Maak daarnaast een inschatting wat je maandelijks kwijt bent aan variabele uitgaven. Kijk waar er ruimte is om te besparen.

Eten & drinken

We gooien enorme hoeveelheden eten en drinken weg. Niet alleen ontzettend zonde, maar ook nog eens onwijs duur! Vaak is het omdat we vergeten waren dat een bepaald product nog in de (koel)kast stond en de houdbaarheidsdatum ondertussen verstreken is. Gelukkig is niet elk product direct na de houdbaarheidsdatum ook daadwerkelijk niet goed meer. Producten kunnen gelukkig geen datums lezen. Beoordeel de kwaliteit van het product daarom zelf na het verlopen van de houdbaarheidsdatum door te kijken, ruiken en te proeven. Een andere tip die voorkomt dat je eten over datum raakt is koken in grotere porties. Deze kun je vervolgens invriezen en op een later moment opwarmen. Ook handig als je geen zin hebt om te koken. Bestellen is een flink stuk duurder dan je zelf gekookte maaltijd uit de vriezer opwarmen.

Maak een weekmenu

Een andere tip gericht op eten en drinken is het maken van een weekmenu. Op deze manier hoef je maar één keer per week je inkopen. Door maar één keer per week naar de winkel te gaan voorkom je veel impulsaankopen. Daarnaast heb je een doel in de supermarkt, wat het makkelijker maakt om je aan je boodschappenlijstje te houden. Je weekmenu kun je baseren op aanbieding, dit kan ook flink schelen in je portemonnee. Het is (afhankelijk van je menu) ook nog eens een stuk gezonder! Probeer daarnaast zo vers mogelijk te koken, dit is goedkoper dan koken uit zakjes en pakjes.

6 tips om geld te besparen in 2021 - planner

Zet spaardoelen

Door concrete spaardoelen te zetten kun je zien waar je het voor doet. Veel banken bieden de mogelijkheid om meerdere spaarpotjes te openen. Op deze manier maak je jouw doelen visueel. Je ziet wanneer er weer een potje wordt aangevuld. Je hebt helder waar je voor spaart en dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd raakt. Door heldere spaardoelen te zetten zul je minder snel (grote) impulsieve aankopen doen.

Minimaliseer/ consuminder

Minimalisme is een groeiende trend. En niet zonder reden. Minimalisme maakt je bewust van wat je hebt. Vaak hebben we veel meer spullen dan dat we nodig hebben. Meer dan de helft gebruiken we niet eens. Waarom hebben we het dan? Met minimaliseren bedoel ik overigens niet dat je vanaf nu door het leven moet met een leeg huis. Dat je alles wat je niet gebruikt maar weg moet gooien. Met minimaliseren bedoel ik dat je bij jezelf moet nagaan wat je belangrijk vindt. Wat voor jou van waarde is. Bedenk bij aankopen die je doet, waarom je ze doet. Koop je om te kopen of koop je omdat het belangrijk voor je is?

Koop tweedehands

Er hangt soms nog een suffig labeltje aan tweedehands spullen. Ook denken mensen al gauw dat het veel tijd kost om tweedehands pareltjes te vinden. Dit kan zeker waar zijn, maar tegenwoordig wordt het ons al behoorlijk makkelijk gemaakt. Alles is online te vinden. Zowel in nieuwstaat als tweedehands. Op Marktplaats kun je tweedehands spullen voor een prikkie scoren. Er zijn ook apps ontwikkeld voor tweedehands kleding, zoals Vinted. Zelfs Zalando biedt tweedehands kleding aan. Het is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook een stuk beter voor het milieu. Er hoeft namelijk geen nieuw product geproduceerd te worden gemaakt.

Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt om aan de slag te gaan met de tips.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *