Bezichtiging: 10 tips op een rij

Bezichtiging: 10 tips op een rij

Je hebt een mooie woning gevonden en een bezichtiging ingepland. Heel erg leuk, maar tegelijkertijd ook best spannend. Misschien is het wel je eerste bezichtiging ooit. Hoe dan ook, een woning bezichtigen is altijd spannend. Je gaat er immers achter komen of dit wel of niet een woning voor jou is. Om je alvast een beetje op weg te helpen hebben we 10 tips op een rij gezet voor je. 

1. Bezichtig de woning overdag

In natuurlijk daglicht zie je de woning veel beter dan wanneer er ’s avonds kunstlicht schijnt. Scheurtjes en oneffenheden vallen op deze manier sneller op. Evenals schimmel of vochtplekken.

2. Maak een checklist

Stel een lijstje op met eisen en wensen. Waar moet jouw droomhuis aan voldoen? Wat zou je graag willen? Op deze manier heb je overzichtelijk waar je op moet letten tijdens het bezichtigen en raak je minder afgeleid door overige zaken.

3. Neem iemand mee die je vertrouwt

Samen zie je meer dan alleen. Neem iemand mee die je vertrouwt. Stel deze persoon ook op de hoogte van jouw checklist. Op deze manier zie je een stuk meer en kun je achteraf beide ervaringen delen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je door enthousiasme minder nauwkeurig kijkt.

4. Kijk door het interieur heen

Het kan zijn dat de inrichting totaal niet jouw smaak is. Het kan lastig zijn om daardoor objectief naar de woning te kijken. Evenals grote meubels of druk gevulde ruimtes kunnen de objectiviteit beïnvloeden. Het kan allemaal voor een vertekend beeld zorgen. Probeer daarom om de ruimtes zo leeg mogelijk voor te stellen.  

5. Neem een kijkje in de buurt

Wanneer de woning je bevalt is het belangrijk om ook naar de buurt te kijken. Zijn er bijvoorbeeld winkels, scholen of andere voorzieningen in de buurt? Is er veel groen of juist niet? Ook niet onbelangrijk is om na te gaan hoe je je in de buurt voelt. Past het bij je

Bezichtiging: 10 tips op een rij

6. Check de staat van de apparatuur

Het is goed om na te gaan hoe de staat van de apparatuur is. Hoe oud is de cv-ketel? Wanneer is deze aan vervanging toe? Neem deze gegevens en berekeningen ook mee in je keuze.

7. Let op het energielabel

Het kan ook interessant zijn om naar het energielabel te kijken. Welk energielabel heeft de woning? En wat zou je eventueel in de toekomst nog kunnen doen om de woning te verduurzamen? Neem dit ook mee in je kostenberekening.

8. De eerste indruk is belangrijk

Wat is je gevoel op het moment dat je de woning binnenstapt? Zie je jezelf hier iedere dag thuiskomen? De eerste indruk hoeft niet allesbepalend te zijn, maar het is wel een bepalende factor. Het wordt mogelijk wel de plek waar je dagelijks naar binnen zult stappen. 

9. Bekijk de buitenkant van de woning

Niet alleen de staat van de binnenkant van de woning is belangrijk, maar ook de staat van de buitenkant van de woning telt mee. Ziet het dak er netjes uit? Is eventueel houtwerk nog in goede staat en hoe ziet het verf- of beitswerk eruit? Is de tuin/het balkon/het dakterras in goede, verzorgde staat?  

10. Stel de juiste vragen

Als koper heb je onderzoeksplicht, hier kun je meer lezen over wat onderzoeksplicht precies inhoudt. Naast dat je een bouwkundige keuring kunt laten uitvoeren, is het belangrijk om kritische vragen te stellen. Heeft het huis gebreken waar jij als koper van af moet weten? Is de kruipruimte bijvoorbeeld helemaal droog? Wanneer je dit zelf spannend vindt of hier hulp bij nodig hebt kunnen we je als aankoopmakelaar altijd helpen!

Direct contact opnemen? Dat kan hier