Wat is meldingsplicht en hoe werkt het?

Wanneer je jouw huis verkoopt krijg je als verkoper te maken met meldingsplicht. Eerder al schreven we een blog over de onderzoeksplicht die je als koper hebt. Als verkoper heb je een meldingsplicht. Dit houdt in dat je bij de verkoop van je woning alle bij jou bekende gebreken dient te melden aan de koper. Hier vallen zowel de zichtbare als de onzichtbare gebreken onder. Wat is meldingsplicht en hoe werkt het? Dat vertellen we je in deze blog.

Als verkoper krijg je van de makelaar vaak allerlei formulieren en lijstjes. Deze dien je als verkoper zijnde naar waarheid in te vullen. Na verkoop van je woning ben je in principe niet meer verantwoordelijk voor eventuele gebreken. Toch kan het voorkomen dat je alsnog aansprakelijk gesteld wordt. Als er een gebrek geconstateerd is dat het normale gebruik van de woning in de weg staat én wanneer er een gebrek geconstateerd wordt die verzwegen is.

Er zijn allerlei zaken die je vast moet leggen. De WOZ-waarde, gemeentelijke lasten. Maar ook de rechten op je perceel. Bijvoorbeeld als er sprake is van recht van overpad. Ook zijn er nog specifieke woonomstandigheden zoals geluidsoverlast. Onze verkoopmakelaar zal je altijd stap voor stap begeleiden door alle formulieren en verplichtingen. Zodat je nooit zomaar voor onverwachte verrassingen komt te staan.